mé vlastní zkušenosti s výhřezem ploténky L5/S1

Ráda bych se s vámi podělila také o svoji osobní zkušenost s vyhřezkou ploténkou a cvičením Spirální stabilizace páteře, metodou MUDr. Smíška.

Svůj první výhřez meziobratlového disku L5/S1 jsem si způsobila v prosinci 2015, jež byl následkem zvednutí mojí téměř metrákové maminky. Kromě šílených bolestí zad jsem měla necitlivou nohu. V lednu 2016 jsem strávila několik dní na intenzivní terpii na soukromé rehabilitační klinice MUDr. Smíška v Praze. Kolegové zde na mně pracovali 3 hod denně a zde jsem se poprvé vyspala a odtud jsem odjížděla již bez prášků na bolesti. Dojížděla jsem pravidelně každý týden na individuální cvičení a manuální techniky. Od dubna jsem byla plně zpět v pracovním procesu. Na magnetické rezonanci z června 2016 je výhřez krásně vstřebán. :)

Svůj druhý a větší výhřez jsem si způsobila v 12/2016 v důsledku dlouhodobého přetěžování (strhla jsem si záda na zádech mých klientů :(), mnohem větší bolesti a levou nohu jsem necítila ve větším rozsahu a tahala jsem ji za sebou :( V pracovní neschopnosti jsem byla pouze do konce ledna. Cvičla jsem Spirální stabilizaci páteře z počátku po chvilkách každou hodinu a pak 2x denně půl hodiny. Každý týden jsem dojížděla do Centra MUDr. Smíška ke kolegovi Pavlovi na lehátko na manuální techniky. Po roce je výhřez téměř celý vstřebán a volný sekvestr celý také zmizel. K rychlejší regeneraci jistě přispělo i užívání zelených potravin :)

Od května 2018 pracuji v RHB Centru MUDr. Smíška jeden den v týdnu a ostatní dny v Berouně.

A na závěr oblíbená slova pana doktora Smíška, které mohu jen potvrdit :)

KAŽDODENNÍ CVIČENÍ

ŽIVOT V RADOST PROMĚNÍ :)

S LANY CVIČÍM KAŽDÝ DEN RÁDA,

MÁM PEVNÉ BŘICHO, ZADEK A ZDRAVÁ ROVNÁ ZÁDA :)

Nemusí se čekat, až to dojde tak daleko. Může se cvičením začít i dříve :)

Cvičení spirální stabilizace je však  vhodné i jako preventivní kompenzace sedavého zaměstnání či dlouhého vysedávání ve školních lavicích a výborné kompenzační cvičení ke všem druhům sportů, zlepšuje se výkonnost, pružnost, ohebnost a navíc pevnost a stabilitu hlubokého stabilizačního systému. Je to i vhodná prevence před dopady a úrazy z jestronanné zátěže při jednotlivých sportech.

 

Anička Reschová